Als ik morgen iets mag veranderen, is het dat iedereen geschikte huisvesting heeft. Week na week stromen er bij ons vragen binnen over woonruimte. Gezinnen dreigen op straat komen te staan. Mensen slapen bij vrienden en kennissen op de bank of zelfs in hun auto. In principe hebben ze hun leven op orde, alleen ontbreekt een thuis. De redenen zijn verschillend. Een scheiding, een financiële tegenvaller, het aflopen van een huurcontract, gezondheidsproblemen. Dus ja, iedereen kan tegenwoordig dakloos raken.   

Woningnood  

Er zijn te weinig betaalbare koop- en/of huurwoningen voor te veel mensen. Alledaagse problemen worden onoverbrugbaar als mensen geen dak meer boven hun hoofd hebben. Kinderen worden op deze manier uit hun vertrouwde omgeving gehaald, ze missen vrienden en hun school. Naar het werk gaan kan een obstakel worden, als je de avond ervoor niet weet waar je kunt verblijven. Ik vind het schrijnend. Het doet me verdriet dat dit zoveel mensen raakt en dat wij als maatschappelijk werkers zo weinig voor hen kunnen doen.   

Conclusie    

Er moeten meer huizen komen. Geen villa’s, geen penthouses, geen twee-onder-een kap woningen, maar wel eengezinswoningen, rijtjeshuizen, appartementen. Een gemiddelde alleenstaande ouder kan zich geen particuliere huurwoning of een koopwoning boven de 3 ton veroorloven. Het percentage sociale huurwoningen waar gemeentes aan moeten voldoen, is te laag. De huizen die door projectontwikkelaars worden gebouwd, zijn te duur.   

Nederland, de overheid, de gemeentes moeten ervoor zorgen dat al hun inwoners een plaats krijgen die ze thuis kunnen noemen. De situatie is te schrijnend om te wachten. Er moet gehandeld worden. 

Marjon Rigtering 

Maatschappelijk werker Voor ieder 1  

Foto: Pixabay

1 reactie

  1. Zo ontzettend met je eens Marjon!!
    Uiteindelijk kost dit verdienmodel van de project ontwikkelaars de samenleving bakken vol geld!
    De stress die je ervaart bij dakloosheid of tijdelijke huurcontracten kan tot psychische klachten leiden! Leven op straat of bij kennissen kan trauma’s / misbruik opleveren. Noordwijk haalt al decennialang niet het percentage sociale woningen waar ze voor zouden moeten zorgen.
    Dat gaan ze ook nooit halen: de boete voor de project ontwikkelaar is maar 25000 euro per niet gebouwde sociale huurwoning. De provincie heeft gemeente Noordwijk nu een aanwijzing gegeven maar daar gaat de gemeente weer over procederen😬

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

1 Reactie